HUNDKAMRATEN - NORTRACKER'S KENNEL
Mer än en hund - Bästis - Bundis - Busfrö







Vi är medlemmar i olika hundorganisationer, följer Svenska Kennelklubbens avelsregler och jämför också dessa med europeiska länders rekommendationer. Olika raser har olika förväntningar på tester, meriteringar och röntgen. Vi följer detta samtidigt som vi beaktar att avelsbasen måste hållas bred för ett minimum av inavelsgrad i ett relativt snävt ramverk. Det är en utmaning i raser som antingen blir populära, där antal hundindivider i rasen är låg eller där alltför få hanar finns tillgängliga för avel.
Valpar och valpkullar
Våra valpar föds och lever sina första veckor i sovrummet. När valparna är tre veckor gamla får de flytta till vårt kök. Det viktiga är att de långsamt får vänja sig vid ett socialt liv där telefonen ringer, människor kommer på besök och dammsugaren låter. När vädret tillåter får valparna direkt komma ut och leka.
Hur blir valparna?
Att hundarna fungerar socialt med andra hundar och med människor ska vara en självklarhet. Vi gör allt för att de ska få en bra start. Sedan tar du över. Hunden vill vara en naturlig medlem i familjen och göra saker tillsammans med sin nya ägare. Den vill få tillåtelse (ibland order om) att koppla av. Den vill gärna befinna sig i ägarens absoluta närhet, men finner sig i det som ledaren bestämmer. Tydlighet och gränssättning mår den bra av - men utan hårdhet. Ett tydligt ledarskap gör livet lättare för alla. Och du får en hundkamrat för livet att trivas med.
Hur välja?
När valparna är små är alla söta. Därför är det viktigt att du själv funderar på hurdan typ av hund du själv vill ha. Avvaktande, frimodig, kaxig, kampig...? Tik eller hane? Vi som lever med valparna dygnet runt brukar kunna matcha ihop valp med ny ägare efter att ha pratat ihop oss. Vi går därför inte heller efter en strikt turordning när det gäller att välja valp eller vem som får vilken valp.
Varför vill du ha en Spansk Vattenhund? Eller en Cardigan Welsh Corgi? Eller en Pudel?
-
Vilka är dina positiva eller negativa 'fördomar' om rasen? Gissar du att rasen är lugn? Bra med barn? Korkad eller intelligent? Är pälsen viktig och i så fall varför? ...
-
Varför vill du ha hund? Vad ska du ha den till? Är den mitt bästa sällskap? Lekkamrat? Arbetskollega? Jakthund? Livräddare? Vakthund? Vallhund? Gårdshund? ...
-
Har du tänkt på en annan ras? Vad är fördelarna hos den rasen?
-
Vad är det för ras och hund du egentligen vill ha?
Urval och matchning
Du som köpare kan alltid ha önskemål om vilken valp du vill ha. Valparna är olika och har olika förutsättningar med sig. Vi är måna om att göra allt vi kan för att matcha dig som köpare med rätt valp. Därför vill vi träffa dig "irl" så du kan möta oss och våra hundar på riktigt, liksom vi då får chans att lära känna dig. Som kennel behöver vi ta i beaktande vilka köpare som förefaller ha bäst förutsättningar just nu, så valpen får både trygghet och ett innehållsrikt liv. Det handlar också om att antal valpar oftast inte räcker till alla eller att önskemål om tik respektive hane inte stämmer överens med det antal som de facto finns. Kanske är det också så att en valp helt enkelt inte knyter an till någon intressent. Mycket spelar alltså in och vi som kennel fattar till slut de avgörande besluten.
Dagen D
Den stora dagen kommer när du hämtar din valp hos oss. Förutom en liten hund får du med dig stamtavla och köpavtal via Svenska Kennelklubben. Naturligtvis är de veterinärbesiktigade, ID-märkta, vaccinerade och avmaskade flera gånger och inför avhämtningen. De är försäkrade mot dolda fel i Moderna Försäkringar. Du får med dig ett startpaket med överraskningar och bra-att-ha-information för din valp. Du kan förvänta dig att bli inbjuden till valpträff efter några månader. Här får du chans att visa upp din juvel och ställa alla frågor som du kan tänkas ha. Självklart har du en livslång hundsupport från oss.
Läs om Våra Hundar här